Selv let træning og boldspil med vennerne kan gøre en forskel
Styrketræning har de seneste år vundet indpas blandt ældre i landets træningscentre – og med god grund. Videnskaben bekræfter i stigende grad, at det at løfte vægte eller være fysisk aktiv har en positiv effekt på aldringsprocessen.
Forskning fra Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital viser, at det ikke kræver hård træning hver dag at få resultater. Selv regelmæssig, moderat aktivitet – som cykelture, fodbold med vennerne eller træning med egen kropsvægt – har vist sig at beskytte kroppens nerveceller og muskler.
Casper Søndenbroe, postdoc ved Center for Sund Aldring og Institut for Idrætsmedicin, forklarer:
“De motoriske nerveceller, som vi bruger til at styre vores bevægelser, bliver svagere med alderen. Derfor er det afgørende at finde måder at beskytte dem på.”
Det nye studie indikerer, at fysisk aktivitet – uanset om det er padel, vægttræning eller løb – kan styrke forbindelsen mellem muskler og nerver, og dermed forsinke de aldersrelaterede forandringer i kroppen.
Forskellige motionsformer virker – men styrketræning gør størst forskel
Studiet sammenlignede muskelceller fra unge og ældre deltagere. Blandt de ældre deltog både inaktive personer og dem, der i årevis havde været moderat fysisk aktive. Mange i den aktive gruppe havde en meget realistisk og skiftende træningsrutine – nogle dyrkede styrketræning, andre havde perioder med fodbold eller løb.
Trods variationen var fællesnævneren klar: De aktive seniorer havde stærkere samspil mellem muskler og motorneuroner, hvilket er essentielt for bevægelighed og funktionsevne i høj alder.
“Fra omkring 60-årsalderen mister man typisk 2–3 % muskelstyrke om året, især de hurtige muskelceller. Men man kan bremse den udvikling betydeligt med træning,” siger Søndenbroe.
Han fremhæver især styrketræningens effekt:
“Tung styrketræning har størst indvirkning på muskelstyrken – og det er netop styrken, mange mister med alderen.”
Muskler og nerver arbejder sammen – også i laboratoriet
I forsøget fik forskerne menneskelige muskelceller til at samarbejde med motorneuroner udvundet fra rotter. Det viste sig, at de begyndte at trække sig sammen – præcis som det sker i menneskekroppen.
Forskerne undersøgte også, hvor længe nervecellerne kunne overleve, og om der var forskel på celler fra unge, trænede og utrænede ældre. Resultaterne viste tydeligt, at alder kombineret med inaktivitet svækkede cellernes funktion.
Start i dag – det er aldrig for sent
Selvom det er en fordel at begynde tidligt, viser studiet, at selv personer i 80’erne kan styrke muskler og nervesystem gennem træning.
“Det er aldrig for sent. Selv sent i livet kan man forbedre samspillet mellem muskler og motoriske nerveceller,” understreger Søndenbroe.
Desuden afslørede studiet en ny og overraskende rolle for såkaldte fibroblaster – celler, som normalt forbindes med dannelse af bindevæv. Forskerne fandt, at disse celler også havde en positiv effekt på nervecellerne i forsøget.
Fakta: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Fakultetet på Københavns Universitet står bag internationalt anerkendt forskning inden for sundhed, og arbejder for at skabe ny viden og forbedre sundheden – både for det enkelte menneske og for samfundet som helhed.