Hvordan vi spiser midt i livet, har stor betydning for, hvordan vi har det, når vi bliver ældre. Et nyt, omfattende studie viser, at en plantebaseret kost – kombineret med et moderat indtag af sunde, animalske proteiner – hænger tæt sammen med en stærkere, sundere aldring.
Undersøgelsen, udført af forskere fra bl.a. Københavns Universitet, Harvard University og University of Montreal, konkluderer, at det ikke handler om enkelte superfoods eller trends. Det handler om helheden i vores kostvalg – og det starter midt i livet.
Mad som medicin – før det er nødvendigt
Hvis du drømmer om at være aktiv og frisk som 70-årig, bør du allerede i dag tænke over, hvad du spiser. Forskerne fandt en tydelig sammenhæng mellem et balanceret, grønt kostmønster og lavere risiko for kroniske sygdomme samt bedre fysisk og mental funktion i alderdommen.
Den mest markante effekt blev observeret hos deltagere, der fulgte en kost inspireret af Alternative Healthy Eating Index (AHEI) – en model udviklet for at forebygge livsstilssygdomme. Kostplanen består primært af frugt, grøntsager, fuldkorn, nødder, bælgfrugter og sunde fedtstoffer – og undgår bl.a. forarbejdet kød, tilsat sukker og raffinerede kornprodukter.
Et solidt studie – over 30 års data
Mere end 100.000 voksne amerikanere deltog i det langvarige observationsstudie, hvor deres kostvaner blev kortlagt gennem spørgeskemaer over tre årtier. Resultaterne viser, at den femtedel, som spiste mest i tråd med AHEI-principperne, havde op mod 86 % højere sandsynlighed for at opnå en sund alderdom uden alvorlige sygdomme – både fysisk, mentalt og kognitivt.
Omvendt var et højt forbrug af sukkerholdige drikkevarer, rødt kød og mættet fedt forbundet med ringere helbred i alderdommen.
Flere veje til sund aldring
Studiet viser også, at der ikke findes én perfekt kostplan. Flere forskellige kostmønstre – inkl. middelhavskosten, DASH og plantebaserede diæter – viste en positiv effekt på aldringen. Fællesnævneren er dog klar: masser af grønt, naturlige råvarer og begrænsning af forarbejdede fødevarer.
Som Marta Guasch-Ferré, en af forskerne bag studiet, udtaler:
“Vi kan nu med stor sikkerhed sige, at det at spise sundt midt i livet, øger chancerne for at forblive fysisk og mentalt stærk som ældre.”
Ønsker du hjælp til at omsætte ny forskning til en personlig kost- og træningsplan? Vores team står klar til at integrere de nyeste indsigter i din hverdag – så du ikke bare lever længere, men bedre.